Extra menuopties




Onze ervaring met Bokashi

Inleiding
Sinds juni maken Alma en Geert Roelf Luring gebruik van een Bokashi-emmer. Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Het is een mooie vorm van circulariteit en draagt bij aan een leven zonder afval.
Bokashi is een mooie aanvulling op de composthoop.

Presentatie klimaatadaptatie
Op 18 mei 2021 organiseerde Energie Coöperatie Drentse Aa de interactieve online presentatie over klimaatadaptatie door René Notenbomer. Het was een interessante en inspirerende presentatie!
Eén van de onderwerpen die René besprak, was Bokashi. Een emmer waarin kleingesneden groente- en fruitafval belandt en waar dit binnen twee weken wordt omgezet in vloeibare plantenvoeding en een bodembooster.
Sinds juni maken Alma en Geert Roelf Luring gebruik van een Bokashi-emmer. Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Het is een mooie vorm van circulariteit en draagt bij aan een leven zonder afval. Alma beschrijft hieronder de werking en de voor- en nadelen van Bokashi.

Aardbezoeker
Als aardbezoekers proberen wij zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met het stukje grond waarvan wij ons de eigenaar noemen. We richten de tuin op zo’n manier in dat het niet alleen voor ons een klein paradijsje is, maar ook voor alle planten en dieren die om ons heen leven. Het is een rommelige tuin waarin de eekhoorn zich veel laat zien. We hebben een waterloopje waar veel soorten vogels, egels, kikkers en salamanders gebruik van maken.
In de moestuinbakken werken we volgens de methode van de ‘makkelijke moestuin’: we hebben niet alleen een grote opbrengst voor eigen gebruik, maar de insecten vinden er ook een grote voedingsbron! Een regenton gebruiken we voor het bewateren van de moestuinbakken en – als het echt nodig is – de vaste planten in de tuin. Daarnaast hebben we compostbakken achter in de tuin en veel vaste planten zorgen voor insecten en vlinders in onze tuin.
Alle tuinafval wordt zoveel mogelijk weer gebruikt: kleingemaakt in de compostbak, als mulch onder de planten of als een natuurlijke afscheidingswal. Maar groente- en fruitafval in de keuken was soms toch wel een probleem. Het belandde in de groene container, omdat we te lui waren om in het donker naar de compostbakken te lopen. Of het ging schimmelen en stinken in de compostbak. Bij het openen van de bak steeg een wolk fruitvliegjes je om de oren en schoten de muizen weg. Dat was niet ideaal. Want wat we vooral niet willen, is dat de buren last hebben van onze manier van leven. Ook voor hen moet het een paradijsje zijn en blijven. En toen hoorden we René Notenbomer vertellen over Bokashi.

Wat is Bokashi?
Bokashi is een composteermethode uit Japan. Letterlijk betekent het ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Want dat is wat er in een Bokashi-emmer gebeurt: al ons organisch keukenafval wordt in korte tijd omgezet in voeding voor onze planten binnen én buiten.
We geven het organisch materiaal (de natuurlijke grondstoffen) terug aan de natuur. Dit gebeurt door fermentatie. Een proces dat bijvoorbeeld ook gebruikt wordt bij het maken van zuurkool, bier, yoghurt en wijn. In het geval van Bokashi gaat het om het maken van een gezond hapje voor de bodem. Met behulp van bacteriën, schimmels en gisten wordt in een goed afgesloten emmer, organisch materiaal omgezet tot plantenvoeding. Het is de meest efficiënte manier om je keukenafval om te zetten in iets anders nuttigs. Ideaal!

Onze ervaring
Via internet gaan we op zoek waar we een Bokashi-emmer kunnen kopen en zien we aanbiedingen via verschillende sites en verschillende prijzen. Wij kopen onze emmers (2) en starter via een webshop genaamd www.eco-logisch.nl. Later zagen wij de emmers ook staan bij de plaatselijke Welkoop. Voor op het aanrecht kochten we een klein afvalbakje waarin we gedurende de dag ons afval dat we willen fermenteren bewaren.
Het proces begint door een laag ‘starter’ in de emmer te doen. De starter bevat tarwezemelen waarop effectieve micro-organismen geënt zijn. Ze zorgen voor een goede fermentatie van het afval zodat er geen rotting optreedt en het niet gaat stinken. Hierop doe we fijngesneden keukenafval. Dit gaat bij ons al heel automatisch. Aan het eind van de dag verzamelen we alles wat in de Bokashi-emmer mag. Hiermee vullen we de Bokashi emmer.
Met de bijgeleverde pers drukken we het afval flink aan. Vervolgens gaat er weer een laagje starter overheen. Dit proces herhalen we totdat de emmer vol zit. Dat duurt bij ons ongeveer 3 à 4 weken. We laten de volle emmer rusten en starten met de tweede emmer.
Het fermentatieproces is in de eerste emmer nu in volle gang: onder in de emmer ontstaat een laagje vocht. Dit tappen we af en mengen we met water (verhouding 1:100, dus 1 dl vocht met 10 liter water) en gebruiken dit sap als voeding voor de planten in de moestuin, de bloementuin en de kamerplanten.
Als ook de tweede emmer vol is, halen we uit de eerste emmer het resterende organisch materiaal. Het is op dat moment nog niet vergaan, maar de chemische samenstelling is wel veranderd. Het ruikt licht zurig, maar stinkt absoluut niet. We verwerken dit in onze composthoop. Het composteringsproces wordt hiermee versneld.
Bokashi is geen vervanging van de composthoop. Ze werken juist goed naast elkaar. Een composthoop levert een hele hoop gezonde grond op. Omdat het restant uit de Bokashi-emmer op de composthoop kan, vullen ze elkaar goed aan.

Verschil Bokashi-emmer en composthoop
Fermenteren in een Bokashi-emmer gaat veel sneller. Binnen twee weken is het gft-afval omgezet in plantenvoeding. Bij een composthoop duurt het minstens een aantal maanden voordat het allemaal is gecomposteerd. Bij fermentatie gaat er geen energie verloren, omdat alles in een afgesloten ruimte gebeurt waar geen zuurstof aan te pas komt.
Compost uit de compostbak gaat bij ons over de moestuin. Het vocht uit de Bokashi-emmer is vloeibaar en kun je ook makkelijk gebruiken voor je kamerplanten. Gekookte etensresten kunnen beter niet op de composthoop in verband met ongedierte. De Bokashi-emmer heeft daar geen moeite mee.

Voor- en nadelen
Een van de voordelen van Bokashi is voor ons de afstand die wij moeten afleggen naar de compostbak. Vooral in de donkere wintermaanden lopen wij daar niet snel op onze slippers naartoe. De Bokashi-emmer staat in de bijkeuken.
Al het keukenafval moet worden kleingesneden voordat het in de emmer gaat. Dat kan een nadeel zijn. Hoe kleiner gesneden, hoe beter het fermentatieproces werkt! Als je dit niet goed doet of te weinig starter gebruikt, gaat het mis. Dan stinkt de Bokashi-emmer!
Ook een nadeel is als er (teveel) zuurstof bij het restant komt. We hebben dat helaas al een keer meegemaakt. Toen we het restant op de composthoop verwerkten, rook het zurig (naar braaksel). We losten dit op door een laagje extra aarde op het restant te gooien.
We kunnen nog veel meer over Bokashi vertellen, maar dat voert hier te ver. Meer informatie is te vinden op internet o.a.:
Bokashi – de bodembooster en Bokashi: van keukenafval naar plantenvoeding – elkedaggroener.

Wij gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren en zo onze website te verbeteren. View more
Cookies settings
Accepteren
Privacy statement
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Privacy Statement

De Energiecoöperatie Drentse Aa (ECDA) verwerkt persoonsgegevens. Dit doen we om u zo goed mogelijk te kunnen helpen. In dit privacystatement proberen we een zo helder mogelijk beeld te schetsen wat er met persoonsgegevens gebeurt. De ECDA houdt zich volledig aan de regels zoals deze zijn opgesteld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Mochten er na het lezen van dit document nog vragen zijn dan kunnen deze gemaild worden naar samendoen@ecdrentseaa.nl.

Wat zijn persoonsgegevens?

Dit zijn gegevens die iets zeggen over personen. Denk hierbij aan: voornaam, achternaam, adres, telefoonnummer en emailadres. Deze gegevens worden gedeeld als er wordt ingeschreven voor een product of activiteit en wanneer er een account wordt aanmaakt op de website.

Waarom verwerken wij persoonsgegevens?

Persoonsgegevens worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Het belangrijkste doeleinde is het afronden van een aanvraag. Persoonsgegevens  worden opgeslagen om contact met u te kunnen opnemen. Dit doen we als u zich heeft aangemeld voor een activiteit.

Welke persoonsgegevens verwerken we?

We verwerken gegevens voor verschillende doeleinden. Omdat er op verschillende plekken persoonsgegevens worden achtergelaten, hebben we alle gegevens die worden opgeslagen op een rijtje gezet. Voor-, achternaam en adresgegevens: Deze worden gebruikt om contact- en kennismakingsaanvragen te beantwoorden. Telefoonnummer: Deze wordt gebruikt om contact- en kennismakingsaanvragen te beantwoorden. E-mailadres: Het e-mailadres wordt gebruikt om bevestigingen van aanvragen en afspraken te verzenden. Ook wordt het e-mailadres gebruikt om (na instemming) nieuwsbrieven te verzenden. Geboortedatum en rekeningnummer worden alleen gebruikt voor het inschrijven van leden. Voor regelmatige verzending van nieuwsbrieven of series e-mails waarvoor u zich heeft aangemeld  kunt u zich op ieder moment weer uitschrijven. Wij hebben niet de intentie om gegevens op te slaan en te verwerken van mensen jonger dan 18 jaar oud. Wij zijn echter niet altijd in de mogelijkheid om te controleren of de persoon wel 18 jaar of ouder is. Mocht het vermoeden ontstaan dat er gegevens worden opgeslagen van mensen jonger dan 18, dan horen wij dat graag. Stuurt u een mail naar samendoen@ecdrentseaa.nl, dan zal de kwestie in behandeling worden genomen.

Cookies

De ECDA maakt gebruik van functionele, analytische, sociale media en advertentie cookies. Meer informatie over cookies is te vinden op de cookies-pagina.

Inzage en correcties persoonsgegevens

Zoals in de wet Bescherming Persoonsgegevens staat heb je altijd recht om je persoonsgegevens in te zien en aan te passen. Voor inzage en aanpassingen kan er gemaild worden naar: samendoen@ecdrentseaa.nl.

Hoe lang bewaren we persoonsgegevens?

We bewaren persoonsgegevens niet langer dan nodig. De gegevens die worden ingevuld voor opgave van een activiteit  worden na maximaal 1 jaar verwijderd uit ons systeem. Persoonsgegevens die zijn gekoppeld aan een account worden zolang bewaard als dat het account bestaat. Daarnaast kun je je op ieder moment uitschrijven voor de nieuwsbrief, dan zullen die gegevens ook direct verwijderd worden.

Met welke andere partijen delen wij persoonsgegevens?

Wij zijn genoodzaakt gegevens te delen met het bedrijf dat onze website onderhoud. Zij slaan al onze data op en dus ook alle persoonsgegevens. Daarnaast zullen er enkele gegevens gedeeld worden met onze maildienst MailChimp, voor de verzending van nieuwsbrieven. Ook kunnen wij worden verplicht persoonsgegevens te delen met verschillende overheidsinstanties, maar dit gebeurt enkel in uitzonderlijke situaties. Verder zullen we persoonsgegevens nooit aan andere partijen verkopen of doorspelen.

Autoriteit persoonsgegevens

Natuurlijk willen wij altijd zo goed mogelijk helpen met betrekking tot persoonsgegevens. Voor meer informatie kun je terecht bij de Autoriteit persoonsgegevens.
Save settings
Cookies settings